Ullared !!

Imorse åkte jag och Linnea till ullared- gekås och kom inte hem förrän på kvällen. Träffade mamma/mormor, min syster och min bror där. Den affären har ju blivit enormt stor, vi hann väl kolla i en fjärdedel av affären =). Hittade det mesta jag hade tänkt iallafall..
 
Linnea var så duktig! Vi var där i hela 5 timmar, så hon fick en leksak av mig när vi kommit hem som snabbt blev en favorit :) Nu blir det soffan och vila fötterna som har promenerat hela dagen.
 
 
 
 
 

Inomhusdag !!

Igår var en riktig inomhusdag. Började morgonen med ett långt bad för Linneas del då. Sen på eftermiddagen blev det en sväng till mamma/mormor i olstorp.
 
 
 
    
 
 
 
Senare i eftermiddag ska jag och Linnea åka och hälsa på mina jobbarkompisar och ta en fika, ska bli så roligt har inte träffat dom på ca 1 år snart.

Fixardag ...

Idag har vart en riktig fixar dag. Äntligen fått in Linneas nya bilbarnstol rätt i bilen. Verkligen inte lätt.
Fick köpa till en kil att ha under stolen så det blev mer lutning, plus ett nackskydd och ett solskydd =).
 
 
 
Senare på eftermiddagen var vi en sväng till pappa/morfar och bytte däck på forden. Senare kom min syster och hennes kille dit med så blev det fika.
 

Gravid vecka 20 (19+6)

Mamman
Du är nu halvvägs i graviditeten. Barnet rör sig mer och mer och du kan ibland t.o.m. se rörelserna utanpå magen. Magen skjuts fram av att livmodern växer. På en del mammor kan naveln puta ut. Det kan vara dags att börja titta efter en barnvagn som passar dina behov. Köp en bra bok där du och din partner kan läsa om barnet och dess tillväxt men även om föräldraskapet. Du kommer nu få ett moderskapsintyg från din barnmorska som du skickar till försäkringskassan.

Barnet
Ditt barn är 14-16 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g. Barnet växer snabbt nu. Nu kan barnet känna igen din röst. Utvecklingen av sinnesorganen kommer nu – hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Om det är en flicka så finns det redan ca två miljoner ägganlag i äggstockarna.

Partner
Halvvägs in i graviditeten är det möjligt att urskilja barnets rörelser under huden. Du kanske börjar fundera på om det är en pojke eller en flicka? Börja gärna planera för mödravårdscentralens föräldrautbildning.
 
 
 
www.babygruppenonline.se
 
 
 
Denna veckan har jag känt av att det rör sig mycket i magen och även känt en massa sparkar. Så fort Linnea gråter eller sitter på magen så sparkas det inifrån =) Igår kände min sambo för första gången att det sparkade tillbaks på hans hand.
 
Tänk hur fort man glömmer hur det är när man har en liten inneboende i magen. Är ju helt underbart  !!

Tandsprickning

Igår var jag och Linnea iväg och köpte en kylbitring som ska kyla tandköttet så att det inte gör lika ont vid tandsprickning. Hoppas den hjälper för henne =)
 
Lillan har snart fått 6 tänder på mindre än en månad! Här går det undan...
 
 

 
 

Ett av mina hjärtan <3

Så här gott kan man sova när man haft en jobbig natt med snuva och tänder som är på väg...
 
 
 

Egentid

I eftermiddags fick jag lite "egentid" och åkte in till stan där jag inte vart på flera månader och tog en fika med en kompis. Linnea var hemma med pappa. Händer inte så ofta att man kan åka iväg så där, men man får ta sig den tiden ibland, tycker det är viktigt.
 
Hittade även en jättesöt overall i stl 74 till Linnea. Hon har en i stl 80 men den är lite stor än och det ska ju bli kallare väder snart.
 
 

Frukt =)

Igår var pappa/morfar och hälsade på en stund mitt på dagen, och gissa vad han kom med?! En massa frukt och choklad, så glad man blev. Hela kvällen räddad :)
 
 
 
 

Äntligen!!

Igår var jag och hämtade vagnen som hade kommit som jag beställt. Den kom till mammas adress så var där igår och hjälptes åt att sätta ihop den. Är super nöjd :) Och med vagnen fick man en gratis gåva. Jag valde en babyvakt, kan vara bra att ha sen när Linnea får eget rum.
 
 
 

Choklad-kladdmuffins

Ingredienser:
100 g smör
1 ägg och 1/2 dl äggvita
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 msk kakao
0.5 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl.
 
Blir ca 14 st bakformar
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 c
Smält smöret i en kastrull, låt kallna.
Placera ut bakformar på en plåt.
Knäck ägget och häll äggvitan, strösocker i en bunke, vispa.
Tillsätt vetemjöl och de smälta smöret. Vispa ihop till en jämn smet.
Fördela smeten i formarna.
Grädda mitt i ugnen i 200 c i ca 10 min.
 
Går bra att frysa.
 
 
 

Illamående...

I morse var det inte roligt. Jag vaknade upp med illamående och frukosten den fick man ej behålla. Jag som trodde det var slut med det nu, men det kom tillbaka efter att ha hållt sig borta i två veckor. Hur länge ska kan må illa egentligen?! Men det var bara att hålla minen, för Linnea var på hur bra humör som helst.
 
När hon väl hade somnat så gjorde jag detsamma. Utvilade efter några timmar bestämde vi oss för att baka någonting gott.

Jämförelse

Lite roligt att jämföra vad man var mest sugen på att äta under förra graviditeten och under denna.

Med Linnea var det apelsiner, glass, julmust och en massa godis.
Kommer så väl ihåg att mamma köpte massa apelsiner och tog med till BB, men då hade suget efter allt det jag ville ha under graviditeten försvunnit. Kunde inte ens titta åt fruktavdelningen i affären på ett bra tag, tills det var dags igen då :)
 
 

 
 
Denna gången med Saga i magen så vill jag helst äta choklad och en massa frukt. Och med massa frukt så är det verkligen mycket, kanske 7 frukter om dagen och då olika frukt denna gången, inte bara apelsiner.
 
 
 
 
 

Slappardag..

Idag har vi nästan bara suttit hemma och inte gjort så speciellt mycket alls, tagit det lugnt.
Var en tripp till mataffären för att fylla på förrådet här hemma. Linnea satt i kundvagnen för första gången. =)
 
 
 

Emma ultraljudsklinik

I eftermiddags var jag på ultraljudsundersökning igen, och med mig denna gången var min kära syster. Priset var verkligen värt det man fick. Väntrummet var fint och dom bjöd på kaffe, frukt, kakor, lugnande musik, ja det mesta i väntan på att få komma in på undersökning. Blev flyttad framåt i beräkningen denna gången och är nu gravid i vecka 19 (18+6).
 
 
 
 
På klinikens hemsida kan man läsa detta om undersökningen:
 
Jag gjorde en anatomigran/rutinultraljud:
Denna undersökning skulle man kunna kalla för barnets första hälsoundersökning. I undersökningen bedömer vi antal foster, dess storlek och beräknad förlossningsdag. Därefter går vi i genom fostret från topp till tå och bedömer bl a huvud, hjärnans utveckling, ansikte, hjärta, bukvägg, magsäck, njurar, urinblåsa, ryggrad, armar, händer, ben och fötter. Vi bedömer även mängden fostervatten samt moderkakans placering. Denna undersökning motsvarar rutinultraljudskontroll 1 som erbjuds inom den offentliga vården kring gravidetsvecka 18.
 
Så här går en undersökning till:
Under en ultraljudsundersökning ligger man på rygg på en brits. Du har alla kläder på dig men får dra upp tröjan och eventuellt knäppa upp byxorna så att hela magen blottas. Sedan stryker barnmorskan en gel på magen som kan kännas lite kall precis när den stryks på. Därefter för barnmorskan undersökningsinstrumentet över magen. Det gör absolut inte ont men kan kittlas lite grann. Samtidigt som instrumentet förs över magen ser ni bilderna på fostret direkt på en platt 42'' skärm. Barnmorskan förklarar hela tiden vad det är ni ser och ni kan följa alla mätningar av t ex fostrets storlek som hon utför.
 
Med undersökningen fick vi 6 st uttryckta bilder på bebis plus en cd med bilder.
 
 
 
 
Nu till det jag kom dit för att få reda på, könet. Det tog inte så lång tid att ta reda på att det var en liten flicka som gömde sig i magen. Så Linnea ska få en lillasyster. Och namnet som har vart bestämt sedan dag ett och som vi kom på tillsammans jag och min sambo är Saga Vilda.
 
 

Gravid vecka 19 (18+6)

Mamman

Ditt hår och dina naglar kan reagera positivt på din snabbare ämnesomsättning och ökade blodmängden i kroppen. Även huden i ansiktet kan påverkas, hos ljushyade som mörka fläckar och hos mörkhyade som ljusa fläckar, detta kallas kloasma. Fläckarna bleknar oftast när hormonhalterna sjunker. Ett bra solskydd är viktigt. Prata med din barnmorska om järntillskott, de flesta behöver det från och med den 20:e graviditetsveckan.

Barnet

Barnet är 13-15 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 280g. Mjölktänder är klara och anlagen för de permanenta tänderna börjar komma. Ett fosterfett bildas som skyddar barnets hud.

Partner

Att bli förälder är ett livslångt deltagande och förmodligen en av de största förändringarna som kommer att äga rum i ditt liv. Därför är det bra om du redan nu börjar fundera på din roll efter förlossningen. På den senaste tiden har det kommit en hel del information som vänder sig till enbart pappor. Det finns även pappakurser där du kan träffa andra i samma situation som du. Oftast betyder det mycket att få byta erfarenheter med andra då man inte kan läsa sig till allt.
 
 Källa: http://www.babygruppenonline.se
 
 
 
 

BVC

Idag har vi vart på bvc på 8 månaderskontroll med Linnea. Hon låg 2 cm över medel på längden, min långa tjej.
 
Vikt: 8670 g
Längd: 72 cm

Graviditetsuträknare

Imorgon är dagen då jag förhoppningsvis får veta kön på min lillplutt i magen, ska bli så spännande. Spelar ingen roll alls vad det blir men jag är så nyfiken!

Blir det en Saga Vilda eller en Vilgot Waldo? Namnen är redan valda i alla fall :)

Hittade en rolig graviditetsuträknare:

I dag är jag 18 veckor och 1 dagar gravid.

Befruktningen ägde rum omkring:
27. juni 2012  ( Jag trodde 21a )
Hjärtat började att slå:
22. juli 2012
Embryot rör sig:
15. augusti 2012
Embryoperioden är slut, nu bär du på ett foster:
22. augusti 2012
Alla inre organ är färdigbildade:
22. augusti 2012
Risken för missfall avtar:
5. september 2012
Illamåendet avtar för de flesta:
12. september 2012 ( Mitt illamående var borta helt 4e okt )
Könsorganen börjar bli tydliga(inte på ultraljud):
19. september 2012
Fostret sväljer och kissar:
3. oktober 2012
Ungefärlig tid för ultraljud:
10. oktober 2012 ( Hade Rul 11 okt )
Du kan känna fostrets rörelser:
17. oktober 2012 ( 4e okt )        
Fostret börjar få regelbundet sovmönster:
31. oktober 2012
Fostret börjar att höra:
21. november 2012
Nio av tio barn överlever om de föds nu:
19. december 2012
Många foster lägger sig med huvudet nedåt:
23. januari 2013
Beräknat förlossningsdatum:
20. mars 2013  ( Jag trodde 15e mars )
 
Lite kul.
 

Tävlar

Är med och tävlar om ett gravidsmycke från www.silvermama.se. Det är ett smycke som kallas Mexikansk Bola. Smycket innehåller en liten boll som rör sig och ger ifrån sig ett svagt, rogivande ljud som bebisen sägs känna igen under graviditeten och även efter förlossningen. Vet inte om det funkar, men skulle vara kul att testa. Ett fint smycke runt halsen är ju aldrig fel annars =)
 
 

Vagnen är på väg =)

Har beställt en tvilling/syskonvagn som jag hoppas kommer vilken dag som helst snart =).
En Mountain buggy duet.
 
Hade en cresent easy till Linnea förut, men däcken ramlade av två gånger och Linnea höll på att ramla båda gångerna så jag ringde och reklamerade vagnen, livsfarligt ju! Jag tänkte det var lika bra att köpa en syskonvagn nu, behöver ju en snart ändå. Skickade tillbaka den andra vagnen så nu har vi vart utan vagn i ca två veckor, så trist. Längtar verkligen tills den nya kommer.
 
 
 
 

Kläder

Ja, då har jag äntligen sålt av lite barnkläder på tradera. Halva dagen har gått till att packa ihop allt i paket, så imorgon blir det väl en promenad till posten =)
 
 

Till liten <3

Första sakerna köpta till liten i magen ...
 
 
 
 
       
 

Hokus pokus barnstol

Igår var vi hos min mormor och morfar och då fick vi tillbaks hokuspokus stolen som alla barn har haft i släkten sen 90 talet, lite roligt då jag trodde att den var såld för längesen.
 
Den har tre olika funktioner : matstol, gungstol med ratt och ritbord/lek. Rosa är den också och blev direkt en favorit hos Linnea. Vi har ju våran fina stokke tripptrapp stol men kommer snart att behöva en till när liten kommer.
 
 
 
  

Rutinultraljud

I torsdags var vi på rutinultraljud. Jag trodde att jag var i vecka 19 enl uträkning med hjälp av bm på mvc men blev flyttad en vecka bakåt. Var alltså i vecka 17+0 ( v 18).
Skulle även titta var det var för filur som gömmer sig i magen men navelsträngen låg i vägen. Så nu har vi bokat privat ultraljudsundersökning på Emma ultraljudsklinik i Göteborg.
Ser dom inte könet då får vi göra om undersökningen kostnadsfritt. Så på fredag är dagen :)
 
 
Här kommer en bild på liten i magen vecka 17+0 ( 18 ).
 
 
 

Gravid vecka 18 (17+2)

Mamman

Nu känner du kanske barnets rörelser som kurrande i magen eller som lite lätt fladdrande. Du är troligtvis piggare nu, och kan även få en ökad sexlust. Du kan bli mer sexuellt upphetsad eftersom de höga östrogenhalterna i din kropp får blodmängden i bäckenområdet att öka. Samlag under graviditeten är helt riskfritt, men prata med din barnmorska om du är orolig.

Barnet

Barnet är nu 12,5-14 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 220g. Det är en enormt aktiv period för barnet nu, det sparkar, gör grimaser, slår och vrider sig. Just ditt barns unika fingeravtryck börjar framträda. I denna vecka görs vanligtvis en ultraljudsundersökning (screening) för att fastställa beräknat datum för förlossningen. Plus/minus 2 veckor. Nu kan man oftast se barnets kön. Med ultraljudet kontrollerar man barnet även anatomiskt samt lokaliserar moderkakans läge.

Partner

Om du buffar lite på mammans mage kan du känna om bebisen buffar tillbaka. Det är en häftig känsla. Vid den här tiden har en del barn hittat tummen och de kan sparka, gripa och suga.
 
Källa: http://www.babygruppenonline.se
 
 
 
 
 
 
 
 

Välkommen till min nya blogg!

 
Tänkte försöka mig på det här med blogg. Både för att skriva av mig och kunna blicka tillbaka, men även för att vänner och familj lätt ska kunna följa vår resa genom graviditeten.
 
Får se vart det leder!

RSS 2.0