Gravid vecka 18 (17+2)

Mamman

Nu känner du kanske barnets rörelser som kurrande i magen eller som lite lätt fladdrande. Du är troligtvis piggare nu, och kan även få en ökad sexlust. Du kan bli mer sexuellt upphetsad eftersom de höga östrogenhalterna i din kropp får blodmängden i bäckenområdet att öka. Samlag under graviditeten är helt riskfritt, men prata med din barnmorska om du är orolig.

Barnet

Barnet är nu 12,5-14 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 220g. Det är en enormt aktiv period för barnet nu, det sparkar, gör grimaser, slår och vrider sig. Just ditt barns unika fingeravtryck börjar framträda. I denna vecka görs vanligtvis en ultraljudsundersökning (screening) för att fastställa beräknat datum för förlossningen. Plus/minus 2 veckor. Nu kan man oftast se barnets kön. Med ultraljudet kontrollerar man barnet även anatomiskt samt lokaliserar moderkakans läge.

Partner

Om du buffar lite på mammans mage kan du känna om bebisen buffar tillbaka. Det är en häftig känsla. Vid den här tiden har en del barn hittat tummen och de kan sparka, gripa och suga.
 
Källa: http://www.babygruppenonline.se
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0