Gravid vecka 30 (29+1)

Mamman
All extra vikt som du bär upp påfrestar din rygg. Tänka på hållningen. Dina lungor tar upp ca 20 % mer syre vilket kan göra att du känner dig mer andfådd. Barnet växer mycket nu, tänk på att äta bra mellanmål under dagen. Ibland kan du bli lätt illamående dessa veckor då barnet växer mycket och hormonpåslaget är stort vilket inte är ovanligt. Börja nu planera in då du tänker sluta arbeta.

Barnet
Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ca 27 cm långt från huvud till stjärt. Barnets kroppsbehåring – lanugohår – börjar försvinna. Lite fjuniga strån kan finnas kvar när barnet föds men det försvinner efter några veckor. Barnet öppnar och stänger ögonlocken. Lungorna, muskler och hjärnan fortsätter sin utveckling och skelettet hårdnar än mer. En del barn börjar redan nu lägga sig med huvudet i bäckeningången. Du kan känna att barnets huvud pressar på mot bäckenbotten och även tydliga sparkar upp mot bröstkorgen.

Partner
Nu är det dags att anmäla sig till den förlossningsförberedande utbildningen. Det finns även flera kurser som vänder sig till mamman, till dig eller till er båda. Många blivande föräldrar väljer att gå en profylaxkurs för att få en sådan bra förberedelse som möjligt inför förlossningen.

 

 

 


Äter själv...

Idag har Linnea ätit alldeles själv för första gången. Min stora, duktiga tjej! :) 

 

 


Problem med internet...

Har problem med otroligt segt internet, så kan inte uppdatera ordentligt vilket är anledningen till att jag inte skrivit på 2 dagar nu.. Använder internet via telefonen och när jag använt det för mycket så sänks hastigheten och då är det nästan omöjligt att uppdatera. Får försöka lösa det på något sätt snart för det är väldigt irriterande!

Annars har det inte hänt så mycket. På juldagen firade vi jul med släkten på pappas sida. Det var trevligt. Linnea har fått massa fint i julklapp och idag har hon bland annat lekt och byggt med duplo som hon fått vilket verkar uppskattas mycket :)

Blir en paus från bloggen imorgon pga. segt internet, men uppdaterar igen på lördag med bl.a. magbilder eftersom vi går in i en ny vecka :)

Juldagen...

Ikväll ska vi iväg och fira jul med min släkt på pappas sida, stora släkten :) Det är även pappas födelsedag.
Ska bli roligt att träffa alla, det finns dom man ej träffat sen Linneas dop i sommras.
 
Här kommer lite bilder från julafton...
 
 
 
 
 
 
 
Tog massa fler bilder men skulle ta en evighet att lägga upp alla.
Här var iallfall några...

Julafton !!

Ja, då var det äntligen julafton. Och det ska bli riktigt roligt att fira tillsammans med familjen och släkten nu när Linnea är med, hennes första julafton.
Imorse när hon vaknade fick hon paket i sin julstrumpa.
Julstrumpa är något vi alltid har fått på julaftonsmorgon när jag var liten och bodde hemma, så tänkte då ska mina barn också följa den traditionen, så mysigt att öppna lite paket på julaftonsmorgon :)...
 
 
 
 
 

4e advent...

Idag är det 4e advent och sista ljuset är tänt. Imorgon är det julafton och här är det snöoväder, hoppas man kommer iväg imorgon ska åka runt till lite olika ställen i göteborgsområdet och fira jul, om man får ut bilen.
 

vecka 28 & 29 !!

Här kommer en bild på magen vecka 28 och 29.. ser ut som att magen har sjunkt ner ganska mycket, sen har jag också känt att bebis Saga borrat sig ner i bäckenet, känner igen det från när Linnea gjorde det men det var inte fören i vecka 34 ca.
 

Gravid vecka 29 (28+1)

Mamman
Du kan känna ett visst obehag av att alla organ trängs undan av magen och barnet. Och du kan känna dig tung och trött i benen, vila mycket. Använd gärna stödstrumpor. Glöm inte mellanmålen. Skriv ner dina tankar om att vänta och föda barn i en födelseplan. Det är ett bra sätt att bearbeta det du har framför dig och att ta med till förlossningen. Har du gått på föräldrautbildningen?
 
Barnet
Barnets vikt är ca 1,4 kg och längden ca 26 cm från huvud till stjärt. Hjärnan och de inre organen fortsätter att utvecklas och barnet lägger på sig mera vikt. Barnet fortsätter att sträcka på sig och sparka men har nu inte lika mycket plats att röra sig på. Kroppen och huvudet är proportionerliga. Barnet kan kontrollera andning och kroppstemperatur. Barnet är känsligare för ljus, ljud, smaker och lukter.
 
Partner
Under den här perioden är det bra om ni på allvar börjar planera inför den nya familjemedlemmens ankomst. Det kan handla om att inreda en barnkammare, köpa skötbord, vagga och spjälsäng. De flesta återförsäljarna av barnvagnar har 12 veckors leveranstid så det är hög tid att beställa nu.
 
 
 
 
Igår gick jag in i vecka 29, tiden går så fort. Känns som att magen har ramlat ner lite nu..

Sova över hos mormor...

Ikväll sover jag och Linnea över hos min mamma/mormor för att träna Linnea på att sova borta så sover jag med här... Så nästa gång kankse hon kan sova utan mamma. Måste ju träna nu innan lilla Saga kommer för då kommer både jag och Johan sova på bb. Bra att börja någon gång...
 
Pyntat granen har vi gjort också... Jätte fin kungsgran...
 
Badat har skruttan med...
 
 

Ute...

Idag har vi vart ute och lekt och gungat och promenerat då det var plusgrader ute. Linnea tyckte gungan såg så rolig ut men när hon hade gungat en stund såg man att den glada minen blev mer och mer allvarlig lilla stumpan ... Hon somnade jätte tidigt ikväll och hoppas på att hon sover hela natten inatt. Imorgon ska jag nämligen köpa dom sista julklapparna och vill gärna vara pigg...


Onsdag !

Lite bilder från idag..
 
Mellis dags, orkar inte vänta på att mamma ska ta kort,pluttan pekar på allt nu mitt <3
 
Ut på promenad och så gick vi till mataffären. För att köpa kaffe så vi kan bjuda mamma/mormor som kommer senare och ska hjälpa mig att sy upp mina gardiner som är förlånga så snällt...
 
Undra om det blir någon snö på julafton, det som var så mycket för bara några dagar sen har regnat bort...
 
Blev så sugen på apelsinjuice när vi var i affären så köpte det och apelsiner också. Ett glas apelsinjuice med isbitar i så är jag glad hela dagen :)
 

Fika hos moster Vera

Idag har vi vart hos min syster (Moster Vera) och ätit lunch, fikat och tjötat lite... Dagen har gått så himla fort och nu sitter man uppe med en liten Linnea som total vägrar sova för 3e natten i rad. Får se när hon somnar i natt, busungen...

 
 
 
 
Läser bok med mamma...

Tredje advent...

 
Idag är det tredje advent och oj vad tiden går fort nu. Jag är redan i vecka 28. I fredags fick jag ett telefonsamtal av min bm som berättade att dom hade ringt från sjukhuset och sagt att jag skulle få kejsarsnitt ca 1 vecka innan bf. Så himla skönt, nu kan man äntligen slappna av. Så nu väntar jag bara på brevet med datumet, spännande :)
 
 
Har även skrivit lite julkort som jag måste skicka iväg snart. Egentligen hade jag tänkt skicka julkort med min söta lilla tomtenissa på, men det har inte blivit av att ta några sådana bilder, så der får bli nästa år med båda barnen istället :)
 
 
 
Linnea övningsgår med pappa... Träna och träna. Hon är jätte duktig och kan stå själv
och ta något steg, men är alldeles för feg min sötis. :)

Gravid vecka 28 (27+0)

 

Mamman

Det är nu en tredjedel av graviditeten kvar. Du kanske känner dig helt slut eller så mår du fantastiskt, det är mycket olika. Livmodern fortsätter att växa och du kan känna tryck upp mot bröstkorgen. Det kan vara en lite obehaglig känsla. Det är en kraftig tillväxtperiod mellan vecka 28-32. Barnet är livligt i magen och kan ibland hindra dig i din nattsömn. Nu är det dags att gå på föräldrautbildning, prata med din barnmorska.


Barnet

Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt och vikten är ca 1,2 kg. Barnets tillväxt och utveckling är mycket snabbt nu. Lungorna är i princip färdigutvecklade. Barnet är van vid din röst, fortsätt att prata och sjung med barnet.


Partner

Din partner kan tycka att det känns jobbigt under den här perioden. Påminn gärna henne om hur mycket hon betyder för dig och hur härligt det ska bli att få ett gemensamt barn.

 

 

 
 
 

Barnmat- Fläskkotlett med grönsaker

Idag har jag gjort hemmagjord barnmat till Linnea som är från 6 månader, för hon kan ej äta bitar än så det är helt mixat. 
Jag la till och gjorde en lite större portion eftersom hon är 10 månader.
 
Gör så här:
 
1 st fläskkotlett
1 st skalad palsternacka
3 st skalade potatisar
2 msk rapsolja
3 tsk hackad persilja (färsk eller fryst)
Lite vitpeppar
 
Skär kotletten i små bitar och lägg i en kastrull.
Skär grönsakerna i jämnstora bitar och lägg i kastrullen.
Täck med vatten och låt småkoka i ca 15 min.
Häll av det mesta av kokvattnet, spara lite att späda med.
Mixa till en pure med stavmixer, tillsätt olja och persilja
Smaka av med mald vitpeppar och späd med kokvattnet till önskad konsistens.
Blir två portioner och det går bra att frysa in.
 
 
 
 

Lördag...

Idag har vi inte gjort mycket här hemma, varit och handlat och övningsgått med en fegis som säger nene till att släppa händerna när hon går. Håller stenhårt i fingret :) Men det kommer väl snart så går hon säkert själv...

Tänk att snart har jag två små gullungar hos mig, mina hjärtan....

Lucia ...

Idag är en väldigt speciell dag för mig, det var nämligen 8 år sen jag och Johan träffades och i två år har vi nu vart förlovade idag. Plus att vår lilla Linnea blir 10 månader just idag.

Här kommer lite bilder på oss från 06-12 dom två första åren har jag i vanligt fotoalbum.
 
Vår söta lilla tomte på sin 10 månadersdag...

Järnrik mat

När jag var hos bm i måndags sa hon att jag borde äta mat som är rik på järn eftersom jag ej tål några järntabletter utan mår illa som bara den av dom, plus att jag hade dåligt järnvärde. Så idag var jag iväg och köpte blodpudding som jag ska testa, inte ätit det sen skoltiden så får väl se om jag fortfarande tycker det går att äta.
 
 

Önskelista...

Linneas önskelista till tomten...
 
 
 
 
 
En babypulka i den här modellen, färg spelar ingen roll.
Kan finnas på:
Biltema
Ica maxi
Cykelringen
 
 
 
 
Runt bord och pall från serien mammut.
 
Sagosten + överdrag
 
Finns på:
Ikea

Tisdag !!

Idag har bara vart en vara hemma dag, jag var iväg till affären i förmiddags men annars har vi bara vart hemma och slappat...Linnea tog ett långt bad som hon tycker är jätte roligt.
Får väl köpa en pulka till henne någon dag medans snön är kvar, har en liten backe precis utanför oss så det skulle vara perfekt :)
 
Att klappa händerna är en sak som är väldigt roligt att göra tycker Linnea...
 
Badtjejen...
 
 
Borsta tänderna är en rolig sak med, helst hela kvällen :)

Magbilder...


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skillnaden på magen 2a och 1a graviditeten.
 
Första bilden är nu magen men Saga vecka 27 och andra bilden är magen med Linnea förra året vecka 27.
Lite skillnad, magen är rundare nu, hann ju inte riktigt gå ner allt jag gick upp, plus att jag gjorde snitt så kan vara därför den är rundare ner till..

MVC

Idag var jag på mvc för att mäta måttet på magen förförsta gången och ta blodprov m.m. Med mig hade jag hela min lilla familj :)... Linnea blev jätte ledsen när bm skulle mäta magen och lyssna på bebis så hon sa nej hela tiden gullungen. Har blivit så mammig igen.
 
Sf måttet (symfys/Fundus)
Avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant.
Mitt var 26 cm och är i vecka 26+2 idag.
Hjärtljudet var 136.
Vikten: + 8 kg sen inskrivningen.
 
 
 
Magen idag

Nytt i gaderoben..

Hittade ett par jätte gulliga jeansleggings till Linnea idag på Lindex, desutom var det 20 procent på allt i butiken idag.


 
 

2a advent

Linnea ska också vara duktig och lyfta hade hon tänkt :)
 
 
 
Andra advent idag, tiden bara springer iväg...
 
 
 
I eftermiddags var vi iväg på adventsfika hos min syster i Partille... Det var trevligt :)
 
 
 
 

Gravid vecka 27 (26+0)

Nu har jag slarvat lite och hoppat över två veckor i uppdateringen av magen. Går in i vecka 27 idag så har tagit en bild på den idag.
 

Mamman

Du har kommit långt nu, andra tredjedelen av graviditeten är snart förbi. Nu ska du ansöka om ev. havandeskapspenning. Många faktorer avgör din mages storlek, barnets tillväxt, din kroppsbyggnad, längd, vikt, om du fött barn tidigare eller om du är svullen.


Barnet

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är ca 1kg. Huden skyddas och får näring av ett lager fosterfett/vernix. Barnet börjar bli knubbigt, mer fett lagras under huden.
Barnet suger ofta på tummen nu. Näthinnorna bildas och barnet börjar öppna ögonen. Ögonfransarna är fullt utväxta.


Partner

Vid den här tidpunkten brukar den blivande mamman må som allra bäst. Ta därför vara på tillfället och gör saker som ni tycker är roliga. Gå på bio, träffa vänner och börja planera vad ni behöver till er kommande bebis.

 

 
 
(Vecka 27, och bebis Saga sparkar i magen hela tiden )

Julklappspel..

I eftermiddags/kväll hade vi vänner här på middag för att spela julklappspel som har blivit som en tradition varje jul. Jag vann plåster och en diskborste, alltid bra att ha :)

 
 
 
 
 

V-rum

Hela dagen igår gick till att fixa och möblera i vardagsrummet, eftersom vi bara har en tvåa så har vi delat av v-rummet i två och tänkte ha ena delen som lekrum till barnen. Fick hjälp av min mamma och pappa igår som var här och hjälpte oss att borra upp en takgardinstång och fått fixa våra fina gardiner som blir som en vägg...

 
 
 

Stan...

I eftermiddags var jag och Linnea istan och tog en fika med moster Vera och passade även på att shoppa lite.

 

Tidig morgon...

Idag vaknade Linnea kl 06.00 och var hur pigg som helst, samma sak var det igår så det var bara att gå upp. Hon har sovit jätte bra två nätter i rad nu så det är ju bra iallafall. Det kan man verkligen inte säga om mig :) Lilla Saga har buffat och sparkat i magen hela nätterna och nu kan man verkligen se när hon rör sig där inne en fot eller ett knä som sticker rakt ut, häftigt !

Linnea hann med två frukostar innan hon somnade som en stock kl 09.00 haha...
 

Jag passar på att färga mitt hår, vill ju vara fin till julafton och juldagen som vi ska fira med hela släkten i år. Senare blir det iväg till stan och träffa syrran, "moster Vera".
 

Ischoklad

Börjar med lite julgodis som bara är ett måste till jul :) Idag blev det ischoklad.
 
  • 200 g Block choklad
  • 100 g Cocosfett
  • Formar för ischoklad
Smält choklad och cocosfett i vattenbad i en kastrull men se till så det inte börjar koka.
Blanda.
Lägg upp formarna på ett fat och häll i. Låt stå och stelna svalt. Lägg sedan ischokladen i ex en burk med smörpapper mellan varje lager.
 
 
 

Måndag...

Nu är snön äntligen här.. Känns verkligen som att det är jul detta året jämfört med förra.
Linnea tittade ut genom fönstret imorse och sa titta där och pekade på all snö, sprang bort till dörren och ville ut. Men får vänta tills hon blivit frisk, tydligen åkt på det här vinterviruset som går nu med hosta,förkyldning och feber.
 
 
 
Min lilla sjukling sitter och tittar på när mamma bakar julgodis och äter majskrokar...
 

1a Advent...

Har nu inte haft internet på några dagar så inte kunnat skriva här på bloggen, så är det när man har genom mobilen och det tar slut innan månaden är slut men men...
Igår så julpyntade vi lite här hemma kommer fortsätta idag. Gjorde ett pepparkakshus och satte upp julgardiner. På kvällen drack vi årets första glögg i vårt nymöblerade vardagsrum, så mysigt.
 
 

RSS 2.0