Onsdag

Igår fyllde Johan år och det kom lite folk hit och grattade och fikade. Tur att jag och Linnea bakade lite dagen innan så vi hade något att bjuda på! Idag blir det iväg till backaplan och byta en present och köpa lite mer nappar till Linnea som hon alltid lyckas gömma när dom väl behövs, busan :)
 
 
 

Måndag

Idag på förmiddagen när Johan kom hem från jobbet åkte vi iväg och veckohandlade. Så skönt att kunna göra det mitt på dagen när det inte är så mycket annat folk som handlar. Han jobbar 50% nu och är 50% pappaledig, och jag är sjukskriven 50% och mammaledig 50%.
 
Linnea klättrar i köket
 
 
Jag och Linnea bakar cheesecake till pappa Johans födelsedag imorgon...
 

Gravid vecka 38 (37+1)

Mamman

Många kan känna en oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och en stor längtan efter att graviditeten ska vara över så att ni får möte er bebis. Se till att få tid för dig själv. Sov eller vila så ofta du kan. Du kan känna en stickande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ibland ett obehag när du sätter sig för snabbt på en stol. Du kan få en ökad mängd mjölkig flytning. Se till att ladda med kolhydrater i kosten. Förbered väskan som skall med till förlossningen. Kom ihåg att ta med din blodgruppering, HIV svar samt ev. övriga provsvar.



Barnet

Barnet är ca 48cm från topp till tå och väger ca 3,2kg. Barnet betraktas nu som fullgånget och det ökar snabbt i vikt. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Får du värkar i denna vecka så förhindrar man inte förlossningen från att komma igång. Alla inre organ är färdigbildade.


Partner

Nu kan barnet komma närsomhelst. Som partner kan du hjälpa till med alla praktiska förberedelser. Se till att förlossningsväskan är färdigpackad med det ni kan tänkas behöva. Exempelvis hygienartiklar, sköna kläder och kanske kex eller något annat som ni tycker om. En del väljer ett par låtar tillsammans som används under förlossningen för att ge er båda energi. Kanske skulle detta kunna vara något för er också? Viktigast av allt- glöm inte kameran!

 

 

Fredag !

Idag är det precis två veckor tills vi blir inskrivna på förlossningen inför opration... tänk att snart är hon här hos oss lilla Saga... Känns så långt borta men ändå så nära.. tänk att om ca två veckor har jag två barn... helt sjukt ju , åh vad jag längtar. Bäddade vaggan idag med, så mysigt..
 
 
 
Min foglossnig har inte blivit direkt bättre, var iväg på mammas jobb och lånade en värmekudde som jag får ha bakom ryggen så det känns lite bättre.
Drickor hallonbladste tre gånger om dagen, morgon,lunch,kväll... men nu har jag kryddat på det lite för att hjälpa kroppen lite :) . Så idag var jag iväg och köpte lite kryddnejlikor och kanel att ha i tet tillsammans med hallonbalden.
 
Hallonbladste
Hallonbladste skall man dricka den tredje trimestern, alltså börja två-tre månader INNAN förlossningen för att stärka livmodern och som då underlättar förlossningen. I tredje trimestern är det som träning och uppbyggnad inför förlossningsarbetet. Den sammandragande effekten stärker livmodern så den blir spänstig och arbetar effektivt under förlossningen samtidigt som den kramplösande effekten gör den avslappnad. När sedan förlossningen är avklarad skall man fortsätta dricka hallonbladste ytterligare minst en månad för att livmodern skall återhämta sig snabbare.
2 tsk (2g) hallonblad per kopp, sila efter 5-10 min. Drick 1 kopp per dag mellan måltiderna, totalt 3 koppar
Innan tredje trimestern skall man undvika det eftersom det kan orsaka missfall om man har en tidigare historia av missfall, just pga. av att den framkallar sammandragningar som man inte vill ha tidigt i graviditeten.

Kryddnejlika
För att ytterligare öka på livmodersammandragningar och sätta igång en förlossning och bättra på värkarbetet så dricker man hallonbladste med kryddnejlika i de sista 2-3 veckorna före beräknad förlossning, 2-3 kryddnejlikor per kopp te.
Kryddnejlika kan användas som krydda i maten tidigt i graviditeten och kan i te drickas sista 2-3 veckorna för att sätta igång eller bättra på värkarbete för att det kan orsaka livmodersammandragningar, använd ej kryddnejlika tidigare i graviditeten.

Kanel
Kanel har även det en starkt sammandragande effekt och kan med fördel även det användas inför en förlossning. 1 tsk per kopp 2-3ggr dagligen.
Kanel kan användas som krydda i maten tidigt i graviditeten och kan i te drickas sista 2-3 veckorna för att sätta igång eller bättra på värkarbete för att det kan orsaka livmodersammandragningar, använd ej kanel tidigare i graviditeten.
 

Sjukskriven ...

Idag har jag varit hos doktorn och blivit sjukskriven på 50 % för foglossning. Endast 50% sjukskrivning, men jag orkar inte bråka. Det är ju bara ca 2 veckor kvar av denna graviditet så jag får väl stå ut. Sen kommer jag förmodligen inte vilja ha fler barn, två räcker nog bra... Mina tjejer ❤ Massa kärlek!!
 
 
Linnea var hemma med min syster som barnvakt under tiden... Det gick hur bra som helst!
 
 
 

Dagens inköp..

Idag var jag och Linnea iväg och handlade lite grejer till bb-väskan, bla liten tvål, liten tandkräm osv. så  att allt får plats. Man vill ju inte komma med världens största väska, jag tänkte försöka få ner allt i en liten träningsväska :)
 
Vi var även på kappahl och då hittade jag denna otroligt gulliga bodytunikan till Linnea. Den är i storlek 86 så hon kan inte ha den riktigt ännu, men jag har börjat köpa den storleken nu och lägger undan för man vet ju ej när man kommer iväg och kan handla kläder sedan med en liten bebis hemma.
 
 

Tandläkaren...

Idag var det dags för Linnea att gå på sitt första tandläkarbesök. 1 års kontroll. Hon visade upp sina tänder så stolt min stora tjej.. Pratade lite och så. Nästa kontroll är vid två år.
 
 
Borstar tänderna innan tandläkarbesöket :)
 

MVC

I eftermiddags var jag på bm besök igen. Lite tyngre denna gången, tog Linnea och vagnen och traskade ner tog sin lilla tid. Berättade även om att jag hade väldigt ont både här och där och fick en tid till docktor för ev. sjukskrivning. Hoppas hoppas så kan Johan vara föräldraledig med Linnea så jag får vila dom få dagar/veckor som är kvar.
Bebis hade fixerat sig och vuxit en hel del på bara två veckor. Blir nog en stor bebis till.. Tur att hon ska ut i vecka 39 :)
 
Sf måttet: 36 cm
Hjärtljudet: 130
Vikt: +15 kg
 

Gravid vecka 37 (36+1)

 

Mamman

Den här veckan är en lämplig tid att sluta arbeta. Nu börjar du längta efter att föda. Det är vanligt att känna förvärkar nu. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa förvärkar ska inte göra ont. Spänningen och förväntningar stiger ju närmare förlossningen du kommer. Man känner sig redo att föda nu och längtar. Börja packa väskan du ska ha med dig till förlossningen. Tips på saker att ha med får du från din barnmorska. Barnmorskan skriver nu en sammanfattning i mödravårdsjournalen om din graviditet och går genom födelseplanen som ni tidigare har skrivit tillsammans.



Barnet

Barnet är nu ca 47cm långt från topp till tå och väger ca 3kg. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två – tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är fylld med näring och ger barnet ett skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. De allra flesta barn fixerar sig under sista delen av graviditeten.  Inte ovanligt från vecka 37. Karaktären på fosterrörelserna ändras, dock ej frekvensen. Du ska känna liv i magen varje dag. Enligt Spädbarnsfondens rekommendationer ska du: 1) Lära känna ditt barns rörelsemönster under graviditeten och 2) Lita på din instinkt. Om du är bekymrad över att ditt barn rör sig mindre i livmodern ska du kontakta sjukvården direkt, dag som natt, speciellt om detta sker nära i tiden för beräknad förlossning.


Partner

Förväntningarna är ofta höga och många blir stressade över allt som händer. Se till att ta det lugnt eftersom stresshormoner påverkar både er och bebisen. Stötta varandra och njut av de sista veckorna. Tappa upp ett varmt bad, se en bra film och ta en lång sovmorgon. Ni är värda avkopplingen!

 

 
Den senaste veckan har magen sjunkt jätte mycket, kan tillomed känna revbenen högst upp, tecken på att något är på g? I texten ovan står det att förvärkar inte ska göra ont, men det gör det på mig nu, håller i sig en stund och sen försvinner dom, väldigt oregelbundna, men onda. Vet ej hur jag ska tolka detta då jag ej hade så med Linnea i magen. Förra veckan var allt så mycket lättare, denna veckan känns det som att jag är en elefant eller nått haha... Imorgon ska jag till min bm får se vad hon säger...

Promenad...

Imorse vaknade Linnea kl 04.30 när Johan gick upp, satt i sängen och roppade pappa, pappa så var bara till att gå upp med henne. Så idag har vi hunnit med mycket. Var ett tag sen vi var ute med vagnen. Har satt på liggdelen på den nu med så vi tog en testrunda i förmiddags, gick hur bra som helst, var ute i 40 minuter så skönt att bara komma ut ibland :) Fick lite förvärkar och så på vägen men med vagnen framför mig så var det lite som ett stöd som man kunde luta sig mot :)
 

Alla hjärtans dag...

Idag kom min älskling hem med mat efter jobbet så att jag slapp laga... Och en massa choklad och chokladglass som vi ska mysa med så fort Linnea har somnat. Får passa på att äta choklad nu för det kommer jag inte kunna göra på ett bra tag sen när jag ammar. Av mig och Linnea fick pappa Johan röda rosor ❤
 
 

Linnea 1 år !!

Idag blir min stora tjej 1 år, tänk vad fort tiden går... För exakt ett år sen låg jag på förlossningen med världens värkar. Allt är så suddigt och tiden bara sprang iväg, klockan 22:36 kom världens finaste tjej ut med akut kejsarsnitt. Lyckligaste dagen i våra liv.
 
Magen vecka 42 med Linnea
 
Helt ny, med pappa på BB ( jag låg på uppvaket i 10 tim)
 
Bilder från idag på Linneas 1årsdag:
 
 

Mormor kom förbi så blev kanelbullar efter maten :)
 
 
Spisen var den bästa presenten... 

Tisdag...

Haft en jobbig natt med en massa förvärkar.. tänk så fort man glömmer hur det känns fy tusan :p
Tror inte lilla Saga tänker stanna tiden ut iallafall. Är ju en månad kvar precis på dagen. Februari bebis kanske?
 
Magen vecka 36

Kalas!!

Igår hade vi kalas för Linnea som fyller 1 år nu på onsdag. Blev verkligen jättebra och Linnea var nöjd och somnade med detsamma när alla gästerna gått hem vid 19 tiden. Imorse skulle hon såklart gå upp tidigt för att leka med alla nya leksaker :)
 
Bilder från kalaset :
 
 
 
 
 
 

Gravid vecka 36 (35+1)

Mamman

Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixerat sig i bäckeningången nu. Du kan ha svårt att sova, du behöver vända dig ofta och drömmer kanske kraftiga, tydliga drömmar. Det är mycket som ska bearbetas inför förlossningen och den nya familjen.
Fortsätt vila ofta, de sista veckorna kan kännas tunga och långsamma.


Barnet

Barnet är ungefär 46cm från topp till tå och väger ca 2,8kg. Barnet äter nu bara upp sig inför livet utanför livmodern. Rörelserna upplevs kraftfullare och tydligare. Du kanske kan se en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Du ska känna barnets rörelser varje dag.


Partner

Nu träffar man ofta barnmorskan/läkaren varje vecka för att kontrollera bebisen och hur förlossningen närmar sig. Om ni inte redan har gjort det är det hög tid att prata med BVC om hur ni vill ha förlossningen, exempelvis hur födseln ska gå till och om kvinnan önskar smärtstillande medel. Prata gemensamt om detta och skriv gärna ett förlossningsbrev med önskemålen.

 

 

Utby!

Ikväll har vi vart hos pappa/morfar och kollat på film och fikat. Åt pizza på utbys pizzeria, har inte ätit där på minst 5 år, såg ju helt anolunda ut där inne, jätte stort och fint och väldigt goda pizzor :)
 
 
 
 
 

Haklapp...

Ja det där med haklappar är inte heller det lättaste precis som med nappar :) Jag blev galen på den som Linnea hade här hemma, maten ramlade mellan haklapp och halsen. Nea har ingen dubbelhaka direkt, så det är himla svårt att hitta rätt som passar och inte är för stor. Igår var jag iväg och köpte en ny, men den var också för stor så idag var jag och bytte till en babybjörn halvmjuk och tänka sig, den var perfekt ! Man kan själv ändra hur mycket man vill dra åt runt halsen så den sitter perfekt...
 
 

Mam perfect...

Här hemma använder Linnea endast nappar från märket Mam. I ca en vecka har hon fått utslag, eksem brevid munnen precis där nappen sitter, så har blivit som ett avtryck. Har då använt air och night bl.a. Tror det kan bero på att plasten är för hård eller att det blir fuktigt under nappen. Nu ska hon iallafall testa mam perfect som även är bättre för tänderna, plus att plasten är tunnare. Hoppas hoppas det funkar och eksemen försvinner.
 
 

BVC

 
Idag var det dags för Linneas 1-årsbesök på BVC. Hon fick sitt 1-årsvaccin och gnällde lite, men då började den ena läkaren blåsa bubblor och då var det onda glömt :)
 
Längd: 76 cm
Vikt: 9380 gram
Huvud-omfång: 47,4 cm
 
 
När vi kom hem väntade en liten present,
bara för att hon var så duktig min tjej...

MVC besök...

Idag var jag på mvc igen, 4 veckor sen sisst. Magen växer som den ska och allt såg bra ut, bebis ligger med huvudet neråt, väldigt långt ner .. så därför jag känt så mycket tryck neråt hela tiden.. Kanske kommer snart? :)
 
Sf måttet: 33 cm
Hjärtljudet: 144
Vikten: +14 kg
 

Gravid vecka 35 (34+1)

Mamman

Broskbensfogarna i bäckenet mjukas upp p.g.a. östrogenet, det kan göra att får ont i ryggen eller bäckenet. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Är du omföderska så börjar barnet nu lägga sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. Prata genom din födelseplan med din barnmorska och lägg den i din journalmapp.


Barnet

Ditt barn är omkring 45cm långt från topp till tå och väger ca 2,6kg. Det centrala nervsystemet mognar klart och matsmältningsapparaten är nästan färdigutvecklad. Barnet fortsätter att lägga på sig i vikt. Barnet fyller ut nästan hela livmodern och har inte mycket utrymme alls.


Partner

Du och din partner kanske redan har börjat med nedräkningen för bebisens ankomst då det är hög tid att börja förbereda sig på förlossningen. Det är viktigt att ni som partners fungerar som ett team inför förlossningen. Även om man tycker sig vara överens kan det vara givande och betryggande för båda två att ni går igenom era önskemål. Är det första förlossningen du är med på kan det vara bra att prata med en närstående om dennes erfarenheter. Kanske kan du få en bredare bild och råd inför den stora dagen?

 

 

Lördag

Idag har vi haft en hemmadag... Johan och Linnea har tränat med gåvagnen och nu kan hon gå helt själv med den, även svänga själv som annars kan vara svårt...
 
 
Mina vitamintabletter som jag äter nu under graviditeten tog slut idag, de heter kvinna. När jag var en sväng till apoteket för att köpa nya så hittade jag dessa för gravida/ammande. Har aldrig sett dem innan så de måste vara nya, mer järn i dem, perfekt för mig som behöver mer av det :)
 

RSS 2.0