Stan !!

Idag har vi varit i stan och fikat med min syster (moster Vera). Jag har även klippt mig... Tänkte det var bäst nu innan lilla Saga kommer, för sen kommer jag väl ej ha tid till det på ett tag. Perfekt också att min syster var ledig från skolan så hon kunde passa Linnea under tiden.
 
 
 
Moster Vera har lärt Linnea att peka på mumin på sin tröja när man frågar "var är mumin?" och nu när vi kom hem sa hon mumin jätte tydligt. Mammas duktiga tjej ❤

"Min frukt" från Nestlè

Har fått hem en kartong med ekologiska smoothies att testa, "Min frukt" från Nestlè via buzzador. Tycker såna här smoothies är ett jättebra mellanmål, speciellt när man ät ute. Linnea verkar i alla fall tycka om dem :) 

  

 

           

Vårdcentralen...

Imorse var jag med Linnea på vårdcentralen för återbesök av hennes öron. Hade öroninflamation i höstas så efter tre månader ska man på återbesök att se så det gått över, och det såg jätte bra ut sa doktorn och Linnea var så duktig hon... Allt gick så fort från att vi kom dit till att vi vart färdiga hos doktorn max 15 min :)
 
 
Den senaste veckan har jag haft sådan himla värk, förvärkar, halsbränna ja allt man kan få som gravid.. tror även att en del av slemproppen lossnat, haft sådant tryck neråt så det känns som att ungen ska ramla ut, som tur är har jag Linnea hemma som gärna hjälper till att städa och tvätta, min duktiga tjej... tror inte att lilla Saga kommer stanna i magen ända till 13 mars. Men vi får väl se :)
 

Gravid vecka 34 (33+1)

Mamman

Vätska kan samlas i kroppen och du märker det t.ex. på att dina ringar kanske inte passar längre, dina händer och fötter kan svullna. Din blodvolym har ökat med 50 % men nu håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Bebisen börjar nu inta det vanligaste läget dvs. med huvudet nedåt i bäcken ingången Det kan slita och dra i bäckenet samt nedåt ljumskarna. Karaktären på bebisens fosterrörelser ändras p.g.a. bebisens kraftiga tillväxt och på det läge den intagit. Du ska känna barnet varje dag.


Barnet

Barnet är ca 44cm från topp till tå och väger ca 2,3kg. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Utrymmet minskar för varje dag och barnets rörelser blir större och långsammare. Den här veckan lägger sig en del barn tillrätta och fixerar huvudet i bäckeningången. Ca 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen (sätesbjudning/fotbjudning). Man kan då försöka få fostret att vända sig rätt, en så kallad yttre vändning som görs på förlossningen i v 37.


Partner

Nu är det inte många veckor kvar! Det kan kännas tungt för din partner eftersom kroppen nu förbereder sig på förlossningen, vilket kan orsaka olika besvär. Ge henne massage så att hon får slappna av. Men glöm inte bort dig själv. Unna dig själv en härlig behandling på ett spa eller ät en god middag tillsammans med dina vänner.

 

 
 

Nytt i gaderoben..

 
 
Lite nya kläder till Bebis Saga i storlek 50. Vet att hon inte kommer bli någon jätte bebis som Linnea var...
Nu är det bara 6 veckor och 5 dagar kvar ... <3 Längtar !!

Tiden går så fort...

Idag är det precis 3 veckor kvar tills Linnea fyller 1 år, tänk vad fort tiden går... Det är så kul att se henne utvecklas och lära sig nya saker varje dag, min stora tjej ❤

 

 

 
 
Och snart så har vi ju två tjejer här hemma... Längtar jättemycket efter att få träffa lilla Saga i magen ❤

Mellanmål

Nu när Linnea är lite större så vill jag erbjuda henne lite annat att äta till mellanmål än bara fruktpureer som hon mest har fått innan. Idag provade vi med ägg... delade i små bitar så hon kan plocka och äta själv.. redan en favorit :)
 
 
 

Måndagsmorgon

Idag på förmiddagen har Linnea vart en riktig busunge, var inte så längesen hon lärde sig att krypa och nu kryper hon runt över allt och fort går det, extra roligt när mamma får jaga:)  så idag har vi haft ett riktigt träningspass här hemma,speciellt roligt var det att dra ner alla skor från skohyllan...
 
 
 
 
 

Gravid vecka 33 (32+0)

 

Mamman

Om ditt barn har lagt sig tillrätta kommer det kännas behagligare för dig, det blir lättare att andas och om du haft magbesvär kan det försvinna nu. Du kommer att uppleva ett ökat tryck nedåt och du kan känna stickande känslor i bäckenet, det är helt ofarligt. Sjukhus erbjuder ofta gratis föreläsningar, hör med ditt sjukhus för mer information.

 


Barnet

Ditt barn är ungefär 43cm från topp till tå och väger ca 2,2kg. Kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Fostervattenmängden ökar inte längre utan är nu densamma. Hjärnan växer snabbt och barnets huvud ökar i storlek. Barnet fortsätter att röra sig men du kommer att känna det mer som att det rullar än de tydliga sparkarna du kände tidigare. Dina aktiviteter påverkar barnet, när du äter, om du sitter, ligger eller går och alla ljud från yttervärlden. Försök att ha en vilostund varje dag. Köp gärna ett avslappningsband.

 


Partner

Nu har säkert både du och din partner stora förväntningar inför förlossningen och det är lätt att fokusera på detta eftersom det är en spännande tid ni går tillmötes. Men det kan även vara värt att prata om tiden efter förlossningen. Läs gärna böcker och förbered er tillsammans på livet efter barnets födsel så att den första tiden blir så lätt och positiv som möjligt

 

 

 

 
 
 
Magen blir bara större och större, nu känner jag sparkar högst upp under brösten. Revbenen är gömda för längesedan. Känner nu tydligare att det trycker neråt och har även känt av förvärkar.. Vet det för jag kommer ihåg hur det kändes med Linnea, magen blir helt stenhård och så måste jag stanna upp och andas igenom, men inget som är regelbundet iallafall... Om jag har haft fullt upp en dag och inte vilar så mycket känner jag av det extra.

Torsdag...

Igår på förmiddagen var vi hos moster Vera (min syster) i Partille och tog en fika, alltid lika roligt att komma hemifrån en stund mitt på dagen.. Men det var sista gången på ett tag för mitt-på-dagen besök hos V,  för hon börjar skolan igen nästa vecka.
 
För ett tag sen köpte jag en resebarnstol som heter sackn seat. Det är nog ett av dom bästa köpen jag gjort, jätte bra att ha med sig när man åker iväg till folk som inte har barnstol och ihop packad blir den som en liten påse bara.
 
 
 
Linnea hos moster Vera äter spagetti & köttfärssås :)

Önskelista

Linneas födelsedag närmar sig, snart fyller min lilla skatt 1 år. Detta året har verkligen gått fort.
Har gjort en önskelista tillsammans med Linnea på saker hon önskar sig till sin födelsedag.
 
Leksaker från toysrus:
 
 
499 kr
 
 
189 kr
 
229 kr
 
Från Ikea:
 
79 kr
 
79 kr
 
35 kr
 

Hallonbladste

Idag beställde jag hallonbladste som förhoppningsvis ramlar ner i brevlådan om några dagar. Anledningen till att jag vill prova detta denna gången är för att bröstmjölken ska komma igång bättre eftersom jag hade tänkt att amma denna gången och det ska förhoppningsvis även förhindra större blödning vid förlossningen, det  står lite fakta nedan...
 
Ska vara i lösvikt och 100% torkade hallonblad. Detta kommer jag prova direkt när jag får det. Sägs ju också att det kan sätta igång förlossningen men då måste man nog dricka väldigt mycket om det ska ge någon effekt.
 
 
 
Lite fakta :
Hallonbladste är ett enkelt och naturligt sätt att stödja din kropps förändringar under graviditeten. Det används inte för att starta en förlossning. Däremot ska det hjälpa till att stärka och förbereda livmodern under graviditeten och inför förlossningen och bidra till en snabbare läkning och mindre blödning efter förlossningen.
Hallonbladste innehåller Oxytocin, ett hormon, som frisätts naturligt i kroppen vid beröring. Det har en lugnande och avslappnande effekt på kroppen och motverkar stress.
 
Hur hallonbladste hjälper mamma och barn:
Ökat vitamin A intag kan stärka immunförsvaret samt underlätta till en frisk hud och skelettutveckling för barnet.E-vitamin hjälper till att främja en bättre omsättning i mamman vars blodvolymen ökar dramatiskt under graviditeten. En ökad tillgänglighet av kalcium är nödvändigt för att kontrollera nervreaktion på smärta vid förlossning och i att bistå skelettutvecklingen i barnet.Förekomsten av det s.k., fragrine, låter livmodermusklerna arbeta mera kraftfullt och effektivt under förlossningen.Det höga vitamin-och mineralinnehåll hjälper till att ersätta dem som går förlorade genom blodförlusten i förlossningen.De s.k. alkaloider som finns i hallonbladste ger ett stöd till livmodern efter förlossningen för att gå tillbaka till sin vanliga storlek.
 
Underlättar graviditetsillamående
Minskar smärta under förlossningen och efter födseln.
Hjälper till i produktionen för en riklig bröstmjölk.

Lek & buslandet ...

I förmiddags var jag och Linnea och moster Vera på lek&buslandet. Är gratis för barn under 1 år och vuxna över 18 år i sällskap med barn. Var jätte stort och hur mycket grejjer som helst. Ett plus var att dom hade en babyhörna för barn från 0-3 år, så det var där vi hängde. Har nog aldrig sett Linnea så glad innan, hon viftade med armarna och skrek av glädje i bollhavet och kröp runt och lekte. Sen när vi satte oss i bilen på vägen hem somnade hon direkt och sover fortfarande 2 tim senare, det tar på krafterna att leka :)
 
 
 
 
 

11 månader...

Idag är min stora tjej 11 månader och det har vi firat med fika hemma hos mamma/mormor hela familjen , min syster och hennes sambo var där med.
 
 
 

Gravid vecka 32 (31+0)

Mamman

Förvånas du av hur stor din mage kan bli? Din vikt ökar snabbare än någonsin nu. Vila så ofta du kan. Från vecka 32 kan havandeskapspenning gälla.


Barnet

Barnet är nu ca 42 cm från topp till tå och väger ca 2kg. Barnets alla fem sinnen fungerar. Barnet sover ca 90-95% av tiden, under de vakna perioderna tränar den på att andas, röra sig och öppna och stänga sina ögon. De inre organen fortsätter att mogna och lungorna förbereder sig inför den riktiga andningen.


Partner

Tänk på att försäkra ert barn. Det finns flera företag som erbjuder gravidförsäkring eller ”vänta barn-försäkring” som gäller under graviditeten, förlossningen och barnets första sex månader. En barnförsäkring tecknar ni först då barnet är fött. Om ni är osäkra på vilken försäkring som passar er kan ni kontakta Konsumenternas försäkringsbyrå på nummer: De har telefontid mellan 09.00 – 12.00.

 

 
 

Barnmat

Grönsaksgryta från 8 månader
 
Ingredienser.

100 g Finhackad morot
1 dl Tärnad potatis
1 dl Fullkornsris
1/2 Hackad gullök
1 dl Mjölk
1/2 dl Krossade tomater
1/2 dl kokosflingor
1 msk rapsolja
1msk mjöl
1 nypa koriander
1 nypa kummin
1 nypa ingefära
1 nypa gurkmeja
 
Gör så här:
 
Skala och hacka morot,potatis och lök. Koka under omrörning i en kastrull med de krossade tomaterna och mjölken tills rotfrukterna är mjuka.
Rör ner kryddorna och oljan. Tillsätt mjölet och låt grytan koka upp under omrörning en gång till.
Under tiden kokar du riset i en separat kasrull enl. anvisningar på förpackningen.
Strö kokosflingor över grönsakerna , mixa till en slät konsistens och servera tillsammans med riset.
 
Linnea tyckte denna rätten var jätte god och gick fort att göra. Blev 3 st portioner.
 
 
 

Skrivit lista bb-väskan

 
 
 
 
Tyckte det var dags att börja skriva listan till bb-väskan iallafall, vet aldrig när man får tid med det och idag passade bra. Har ju vart på bb innan så vet vad som behövs inte inte. Dessutom är det samma sjukhus som sisst.
Blöjor och bindor och trosor och sånt där är helt onördigt att ta med det har dom där... 
 
Här är min lista, kommer vara borta ca 3 dygn då jag ska göra kejsarsnitt.
 
bb-väskan:
till mig.
 
 • Tofflor
 • Plattång
 • Hårtork
 • Värmeskydd
 • Linser
 • Linsvätska+kopp
 • Tandborste+tandkräm
 • Glasögon
 • Hårborste
 • Shampo+balsam
 • Duschtvål
 • Dator
 • Smink
 • Strumpor
 • Mjukisbyxor
 • Amnings-bh
 • Amningslinnen
 • Amnings tshirt
 • Tröja utan dragkedja
 • Amningskupor
 • Laddare till mobil
 • Lappen med blodgrupp
Till bebis Saga:
 • Pyjamas
 • Bodies
 • Byxor
 • Strumpor
 • Babyfilt
 • Napp
 • Tvättlappar
 • Mam nappflaska
 • Nan ersättning (om amningen inte skulle komma igång dom har semper på mölndal och det gillar inte små bebismagar)
Tror det var allt, om inte så har jag tid att komma på mer är ju 7 veckor kvar ca.

BVC

Iförmiddags var vi iväg på 10 månaders kontroll för Linnea. Man får inga tider utan är drop-in tid varje torsdag, så har liksom inte blivit av att man kommit iväg tidigare, hon är ju strax 11 månader.
Allt såg bra ut.. ligger fortfarande över medel på längden min långa tjej :)... vikten låg lite under normalt men hon har precis börjat krypa och gör av med en massa energi, så det var ingen fara med de.
 
Längd: 75 cm
Vikt: 9,3 kg
 
 

En annan anledning till att jag ville till bvc idag var för att prata om busans mat och sovvanor. Hon äter fortfarande helt mixad mat, kräks upp om det är minsta bit, på den frågan svarade sköterskan att vi ska börja med bitar så hon får träna, tydligen tuggar man med käkarna och ej med tänderna enl. henne så täder behövs inte för att tugga hehe, så får köra på det.
Och sen har Linnea sovvägrat i ca två veckor, kan bero på tänder och att hon lärt sig krypa och det stör sömnen. Men somna i sin egen säng tyckte hon iallafall att det ska hon göra. Så nu blir det att ta till någon bra sovmetod. Försökte mig på stolmetoden idag och det tog ca 1,5 h att få lillan att somna, men klart värt ett försök då det ej går att bära runt på henne längre, pga av stor bebismage :)...
Läste iallafall denna boken för att få tips:
 
 
 

Onsdag...

Igår fick jag hem ett brev från sjukhuset. Fick äntligen datumet för planerat kejsarsnitt, hur glad som helst. Nu kan man äntligen koppla av och bara vänta på den stora dagen. Blev den 13.e mars på samma sjukhus som Linnea föddes på. Det roliga är att alla våra datum i familjen är den 13e. Linnea föddes 13 feb. Jag och Johan förlovade oss 13 dec, så en bra siffra för oss. Två månader kvar på söndag då..dags att börja tvätta lite babykläder och skriva ner vad man ska ha i bb-väskan.
 
Köpte denna jätte gulliga pyjamasen till lill Saga. Man kan vika över ärmen och foten så att bebisen inte river sig när den sover...
 
 

Barnmat

Italiensk kycklinggryta
Från 6 mån
2portioner
 

50g kycklinefilé
1st lagerblad
2 skalade potatisar
1 skalad schalottenlök
1 tomat
2 tsk olivolja/rapsolja
 
Gör så här:
 
Dela kycklingen i bitar och lägg i en kastrull. Täck med vatten.
Låt koka i ca 15-20 min.
Dela potatisarna i bitar, hacka löken. Lägg allt i en kastrull och täck med vatten.
Låt koka i 5 min tills potatisen är mjuk.
Häll av det mesta av kokvattnet, spara lite att späda med.
Ta upp kycklingbitarna och grönsakerna och mixa ihop till puré.Späd med lite av kokvattnet och tillsätt olja och smaka av med malen svartpeppar och basilika.
Servera med en klick mototspuré.
Går bra att frysa in.
 
 

Måndag...

I helgen så var vi ju på Ikea och köpe lite mer barnmöbler till Linneas lekrum. Har tagit mig dagar att försöka skruva ihop grejerna, inte min starka sida de där :) Men igår skruvade jag ihop ett barnbord och stolar...
 
 
I ca två veckor har vi haft en liten Linnea som totalvägrat att sova på dagarna och nätterna. Igår somnade hon så här gott hos pappa i soffan vid 20:00.
 
 
 

MVC

Igår var det dags för ett besök på mvc igen. Denna gången var jag och Linnea där själva, för Johan jobbade.
Allt såg bra ut, bebis söker sig själv så bra sa hon :) . Nästa besök är inte fören om 4 veckor.
 
Sf måttet : 29 cm
Hjärtljudet : 140
Vikten : + 11 kg
 

Gravid vecka 31 (30+1)

Mamman

Kroppen förbereder sig på förlossningen och på den kommande tiden som förälder. Du kanske sover sämre, vaknar ofta och har svårt att koncentrera dig. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn, man blir introvert och börjar den mentala förberedelsen.


Barnet

Runt vecka 31 börjar det bli lättare att mäta barnets totala längd. Därför anger vi från och med nu barnets längd ”från topp till tå” istället för ”huvud till stjärt”, som vi använt tidigare. Barnet är nu ca 41 cm långt från topp till tå och väger ca 1,8 kg. Barnet behöver nu i princip bara gå upp i vikt. Alla organ är på slutspurten att utvecklas klart. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnet har nu ofta ögonen öppna när det är vaket och aktivt och blundar när det är passivt och sover.


Partner

Har ni funderat över vilket sjukhus ni vill föda på? Många föredrar den klinik som ligger närmast eller som mödravårdscentralen rekommenderar. Många blivande mammor känner av ryggsmärtor eftersom barnet väger allt mer. Som partner kan du lindra smärtan genom att ge massage.

 

 
 

Lekrummet...

Idag var pappa/morfar här och hjälpte mig att borra upp lite saker till Linneas lekrum, inte lätt att borra i betongväggar men det gick fint :) ...
Nu är halva rummet klart, blir en tripp till ikea imorgon med för att köpa lite mer möbler.
Linnea tyckte om sitt nya lekrum så mycket att hon höll sig vaken ända till 18:30 utan att sova middag för att leka.
Imorgon ska jag även hämta ut babyskyddet och liggdelen till vagnen jag köpt till lilltjejen Saga, spännande !!
 
 

Ikea...

Idag har vi vart på ikea med min syster för att köpa lite möbler till Linneas nya lekrum. Imorgon kommer pappa/morfar hit och ska hjälpa till att borra upp sakerna, kommer säkert bli bra :)
 
 

Olstorp...

Idag var jag och Linnea hemma hos mamma/mormor i olstorp, hon har fortfarande semester.. men Johan har börjat jobba och är så tråkigt att bara sitta hemma när man kan göra annat, hade iallafall trevligt där, åt lunch och drack kaffe,
Sen hittade mamma/mormor leksaker på vinden som min bror haft när han var liten.. Så Linnea var upptagen med att leka ett bra tag.
 

2013-01-01

Då var det nytt år, ett år som jag tror kommer bli väldigt bra. Linnea fyller 1 år om ca en månad, och lilla Saga kommer om ca 2 månader...längtar som bara den <3
 
Igår tog vi det lungt,  var hos Johans föräldrar och åt middag och spelade bingolotto  och hade  det mysigt. 
 
Mitt internet har inte riktigt kommit igång än som det ska, så kan ej ladda upp bilder än... Får hoppas att det gör det framåt eftermiddagen... 
 
 

RSS 2.0