Gravid vecka 40 (39+1)

Mamman

Sista veckan av graviditeten! Du förväntas föda snart, men endast ca 5 procent av alla barn föds på den beräknade förlossningsdagen. Räkna med plus/minus två veckor Om förlossningen behöver sättas igång så görs det på förlossningen/BB i vecka 42.

Du kommer tillbaka till barnmorskan på efterträff (efterkontroll) ungefär 6-12 veckor efter förlossningen. Du ringer själv till din barnmorska och beställer tid. Om du behöver preventivmedel så kan du fråga barnmorskan om det då. Amning är inget hundra procentigt skydd mot graviditet. Har du frågor före din efterträff kontaktar du självklart din barnmorska.


Barnet

Ditt barn är nu ca 50cm från topp till tå. Det är fullt utvecklat och kan nu lämna sin trygga tillvaro i livmodern. Ge barnet all din kärlek och omvårdnad. Nästan allt fosterfett är borta och 15 procent av kroppen består av fett. Efter födseln lossnar moderkakan, navelsträngen slutar fungera när barnet tar sina första andetag. Graviditetshormoner kan påverka det nyfödda barnet. Det kan göra att pojkar och flickor kan ha svullna bröstvårtor och även innehålla små mängder mjölk. Könsorganen kan påverkas av detta, blygdläpparna hos flickor och pungen hos pojkar kan vara förstorade. Det är normalt och försvinner efter ett kort tag.


Partner

Nu är det snart dags! Det är nära din partners beräknade förlossningsdatum. Då kan det vara bra att komma ihåg att många går över tiden, ofta förstföderskor, så ha tålamod och bli inte orolig om bebisen tar tid på sig att komma. Ta väl hand om varandra den tid som är kvar så att ni är starka och utvilade då dagen för födseln kommer.

 

Idag är det vecka 39+1 och senast på onsdag morgon ser jag min lilla prinsessa för första gången.. har dom senaste dagarna haft väldigt ont, värkar men dom har ej hållt i sig i en minut så då är det väl bara kraftiga förvärkar.. bebis försöker verkligen ta sig ut känns det som. Hela magen ändrar form och det gör ont när den gör det hon är ju så stor, minst 4 kg som flyttar runt där inne :) .

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0